Då vi på Taxi Frennarp blev ombeda att skicka in belastnings register till beställnings centralen har arbetsledningen gjort detta och det känns skönt att vi inte har något registrerat på oss. I dagsläget vet man inte vad polisen kan ta sig till vill dom hitta fel gör dom det. I vårat fall var allt grönt och det känns riktigt bra.

Läs hela inlägget »
En ohållbar situation. Kicki Martinsson och Thorleif Josefsson kritiserar Taxi Halmstads upplägg som gör det tufft för egenföretagarna som ansluter sig. En ohållbar situation. Kicki Martinsson och Thorleif Josefsson kritiserar Taxi Halmstads upplägg som gör det tufft för egenföretagarna som ansluter sig.
Irritationen bland taxi­ förarna i Halmstad har inte tystnat. Förare ifrågasätter politikernas ansvar i takt med allt mer slimmade anbud.

HALMSTAD. Kicki Martinsson är företagare med egen taxi­ bil, som är ansluten till Taxi Halmstad. Hon har börjat ta ut av sin pension och kör maximalt 30 timmar i veck­an numera. Eller rättare sagt, sitter i sin bil så många timmar.

Körtiden är kortare. Med för många bilar anslutna till beställningscentralen är det bara Taxi Halmstad och kun­derna som kan vara nöjda. Förarna är på jobbet många timmar, men tjänar inte ihop till en anständig lön.

– Det känns som om jag sit­ter och väntar mer än halva arbetstiden, beskriver Kicki Martinsson.

Kollegan Thorleif Josef­sson, även han egenföreta­gare, plockar ut 12 000 kro­nor netto i månaden.

– Det är långt ifrån vad avtalet säger om en skälig lön till anställda förare.

Han köpte en ny bil förra året. Med de miljökrav som kom­mer med nästa upphandling duger den inte. Hans rymli­ga Ford håller inte måttet.

– Det är inte lätt att få ihop det. Men jag kan ing­et annat heller. Jag har kört taxi sedan 2003. Jag tycker att det är fel att få sitta och vänta i tre, fyra timmar på att få en körning.

’’Det känns som om jag sitter och väntar mer än halva arbetstiden.

Kicki Martinsson, taxiägare

Båda två är starkt kritiska till hur Taxi Halmstad, som utför en stor mängd trans­ porter åt Hallandstrafken, sköts. De anser att taxibo­laget har alldeles för många taxibilar anslutna.

– Vi är så många nu att jag vet inte riktigt hur många det är, konstaterar Kicki Martinsson.

Varje bil betalar 11 000 kro­nor plus moms i månaden till bolaget. Avgiften står inte i relation till hur mycket peng­ar bilarna kör in. Varje anslu­ten bil är en bra affär för taxi­ bolaget. Och för kunderna.

– Har man otur en mor­gon får man en körning till flyget som ger 130 kronor, sedan kan man få stå i kö och vänta i två timmar på nästa körning. Ibland när jag vän­tar på en ny körning kan det vara 60 bilar före mig som också väntar på nästa tur, säger Thorleif Josefsson.

När vi träffas en förmiddag mitt i veckan har taxibola­get över 120 bilar inlogga­de. Nästan hälften väntar på nästa körning.

– Avgiften i sig hade inte varit ett problem om vi fått körningar. Men det får vi inte, fortsätter han.

Förarna beskriver hur taxi­

tufft jobb. Förra upphandlingen innebar kraftigt sänkt ersättning för förarna.

bolaget medvetet undviker situationer där kritik kan framföras i storgrupp. Efter det förra taxiupproret hös­ten 2010, där ett stort antal taxiförare till sist ställde sina bilar i protest och vägrade ta körningar, sprids det rykten om hur lojala förare belöna­ des med extra betalning.

– När jag började köra taxi för 15 år sedan fck jag en kalkyl på ungefär 250 inkör­ da kronor i timmen. Jag tror att det är samma som gäl­ler fortfarande, säger Kicki Martinsson.

– Många har väldigt långa arbetsdagar. Vi är så illa tvungna för att få ihop eko­ nomin. De flesta dagar är dåliga. Taxibranschen är som ett lotteri, det är bara tillfällen som avgör när man får bra körningar. Jobbar du i tio timmar är det bara två som är effektivt arbete som man får betalt för, resten är dötid, beskriver Thorleif Josefsson.

Båda förarna reagerar på att det verkar vara helt tyst från politikerhåll. Att man

i de avgörande besluten om upphandlingar inte tycks bry sig om effekterna av allt mer pressade anbud.

– Nu väntar en ny upp­handling, den förra sänkte våra ersättningar. Man und­rar hur de tänker, fortsätter han.

– Vi ska kanske inte tjäna så mycket, men då ska ing­en proftera på oss heller, säger Kicki Martinsson och tillägger:

– Jag blev så förbannad när vi skulle sänka våra ersätt­ningar med 30 procent efter förra upphandlingen. Vem mer sänker sin lön med 30 procent?

JaN Stohr

jas@hallandsposten.se 010-471 51 47  


Läs hela inlägget »

Det finns dagar då det är riktigt trevligt att köra taxi även om körningarna i sig var dåliga så var det kul att köra stjärn advokat Leif Silbersky tur och retur.

Stjärn advokat Leif Silbersky.
Läs hela inlägget »

Skade center fick rycka ut på kvälls kvisten och hjälpa Taxi Frennarp. Föredess, kommer körande från Hylte bruk och har aldrig varit med om något liknande när ljuset det hängde sig och då extra ljusen. Det. visade sig att det var ett relä som hade bränt sönder. Nu är problemet ordnat.

Läs hela inlägget »

Söndagen den 3/11 strax efter  kl 04.00 efter järnvägs viadukten i Halmstad. Stannar till vid kanten och kunden hinner knappt att sätta sig i taxin, när upptäcker att allt står inte helt rätt till, ynglingen var både full och uppgiven visste inte vad han ville, det första han sa till mig var att kör till polisen och så blev fallet, när vi väl var där och kom i kontakt med en polis på telefon ville kunden att dom skulle köra honom hem till falkenberg något som polisen inte ville. Vad gör jag nu tänkte jag, frågade om det fanns möjligheter att komma i kontakt med ynglingens föräldrar något som jag tack och lov var möjligt. Förklarar läget för pappan och frågade om det var ok att han kunde lösa ut sin son och när han fick veta priset, fick jag till svar att det var ok att köra till Falkenberg. Denna körning var den bästa på hela kvällen och grabben var glad och tacksam att få komma hem till kojs. mamman möte upp och betalade och var glad att inget hade hänt honom. Undrar efteråt vilka kompisar som lämnar kvar en kompis tidigt på morgonen och tunt klädd och utan värdesaker.        

Läs hela inlägget »

Efter ca 3års kämpande har reklam skylten äntligen fått effekt och det hände i helgen mellan lördan den2/11 och söndag den 3/11. Kunden hämtades i  Oskarström och visade sig att det var en granne till Taxi Frennarp, han i sin tur hade kompisar med sig och som skulle vidare. Under färden från Oskarström framkom det att grannen har gått förbi Taxi Frennarps bostad ett antal gånger  och på så vis kommit i håg oss, något som vi givetvis tackar för och tycker det är trevligt att grannar väljer oss som första alternativ när det behövs taxi. 

Läs hela inlägget »

Knappt en månad så var olyckan ett faktum när personalen var ute och körde. Enligt chauffören så påpekade inte kunden att chauffören skulle stanna utan hade huvudet utan för bilen, något som inte var så smart då spyat med vinddraget förde med sig att spya kom in i taxin inte allt tack och lov men det som kom in i bilen var för mycket. Personalen tog hand om det han såg och jag fick efter passets slut storstäda då det hade kommit på både tak och säte längst bak samt bagage luckan. Några dagar senare upptäckte maggan att det även fanns på insidan av fönstret. Detta hände för några veckor sedan och numera har vi fått tillbaka fräsch lukt i bilen. Tack och lov, så nu kära kunder åker ni i en nybil igen.

 

 

 

 

 

Läs hela inlägget »

Då det är många tunga lyft och maggan (sambon ) hon får värk i kroppen när hon lyfter rullstol,dags att börja köpa inn en lyftkran en mobil sådan så att arbetet kan bli lättare. 

Läs hela inlägget »

Tiden är förbi då den enskilde individen tog ansvar för sina egna handlingar. Maggan kommer ut en morgon och upptäcker ett hål i bil dörren (vänster bakdörr), hur skadan kan bli så omfattande är både hos oss och polisen ett fråge tecken. Ser ut som om det är någon som har använt något tillhygge döm själva, vad tror ni någon som med full kraft öppnat dörren i sidan på taxin eller varit där med verktyg.

Läs hela inlägget »

Dom senaste dagarna har varit bra , torsdag från flygstaden hämtar kund lämnar i Bäckagård, fortsätter till spenshult (Oskarström),hämtar Varberg, lämnar Göteborg fortsätter till Partille, men oj vad det byggs nu när den nya bron har kommit till , blev det några extra varv i kvarteren och till och med kunden var osäker på vägvalen då är det jobbigt att köra och försening till Borås sjukhus var ett faktum. Från klockan 11.00 till 18.32 non stopp. Fred hämtar spenshult lämnar Göteborg samt hämtar sahlgrenska sjukhus (Göteborg) lämnar Varberg åker tom hem. Hemma ca 19.00 åter står att se hur lörd blir.

Läs hela inlägget »